Evita Diëtist-Leefstijl in het nieuws! Lees hier het volledige artikel:
Kan ik afvallen met intuïtief eten?
Intuïtief eten is geen methode om af te vallen. Afvallen maakt je niet per definitie gezonder. De kans dat je na afvallen weer aankomt is vrij groot, waardoor je gaat jojoën. Deze gewichtsschommelingen hebben een negatiever effect op je gezondheid dan dat je een "hoger" gewicht hebt. Daarnaast is de kans groot dat je allerlei tekorten oploopt door langdurig lijnen. Bij gezondheid gaat het ook om je mentale gezondheid, dit gaat vaak flink achteruit na diverse lijnpogingen. Bij Intuïtief eten wordt er niet gekeken naar je gewicht en naar afvallen, maar naar je gedrag en mentale gesteldheid, zoals zelfbeeld. Je kunt wel gezonder worden door meer gezonde gedragingen te vertonen, zoals een gezond en gevarieerd voedingspatroon, beweging, niet roken, alcohol met mate, slaap en ontspanning.
Heb ik een verstoorde relatie met eten, wat betekent dit en wat kun je er aan doen?
Ben je de hele dag bezig met wat je wel en niet “mag” eten, hoeveel koolhydraten erin zitten of dat het al tijd is om te eten? Dan zou het zomaar kunnen dat je relatie met eten in de loop der tijd verstoord is geraakt. Het hebben van veel regels rondom eten, kan een kenmerk zijn van een verstoorde relatie met eten. Deze eetregels kunnen opgelegd zijn door iemand anders, zoals een diëtist, maar deze kun je ook jezelf opgelegd hebben. Voorbeelden van regels kunnen zijn; niet eten na 8 uur ’s avonds, alleen “ongezonde” producten zoals chips eten in het weekend, pas iets eten als je dat verdiend hebt, als ik een kopje koffie neem mag ik er maar 1 blokje pure chocolade bij. Deze restricties kunnen leiden tot eetgedrag waar je niet tevreden over bent. Hoe meer regels hoe groter de kans dat je gaat overeten, dus dat je meer eet dan je zou willen. Als je bijvoorbeeld 1 stukje chocolade wilt nemen, je onbewust de hele reep op hebt… Wat kan leiden tot het gevoel van controle verlies.
Een gezonde relatie met eten betekent niet dat je alleen maar gezonde producten eet, maar wat betekent het dan wel? Bij een gezonde relatie met eten hoort geen lijst met eetregels, ook kun je eten wat en wanneer je wilt als je daar behoefte aan hebt. Je luistert naar waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Dit kan betekenen als je zin hebt om een koekje te nemen, niet het hele pak direct op “moet”. Intuïtief eten is een methode om je relatie met eten te herstellen, op deze pagina lees je hier binnenkort meer over. Merk je dat je niet tevreden bent over je relatie met eten en wil je hier verandering in brengen? Of heb je een vraag? Stuur gerust een mailtje of vul het contactformulier in.
Gewichtsneutraal
In mijn praktijk werk ik gewichtsneutraal. Cliënten geven vaak aan af te willen vallen om gezonder te worden. Daarentegen werk ik met de cliënt ook aan zijn of haar gezondheid, ik begrijp dat je denkt hoe gaat dit dan samen met gewichtsneutraal werken? Afvallen is helaas niet zo goed voor je gezondheid als wordt beloofd. Mocht het gelukt zijn om af te vallen, kom je namelijk in veel van de gevallen weer aan, herhaalt zich dit dan heet het jojoën. Na een strenge afvalpoging gaat je lichaam zich weer aanpassen naar het gewicht waar het zich goed bij voelt. Daarnaast kan het voorkomen dat je door de vele restricties en eetregels van het dieet tekorten krijgt in je lichaam en last krijgt van eetbuien. Dit jojoën is vele male slechter voor je gezondheid dan een “hoger” gewicht dan “gemiddeld”. Dan krijg je nog met het “BMI” te maken. Ik heb meegemaakt dat cliënten bij mij kwamen en zeiden; “Volgens mijn BMI moet ik 30 kg afvallen van de (huis)arts”. Helaas is BMI niet bedoeld om gezondheid te meten, het geeft alleen de verhouding tussen lengte en gewicht weer. Alleen het gewicht zegt niet veel over gezondheid, gezondheid is veel meer dan dat. Zoals hoe is de verhouding spier- en vetmassa, mentale gezondheid, bloeddruk, bloedsuiker, fysieke gesteldheid en conditie. Iemand die dik is kan prima gezond zijn en iemand die dun is ongezond.
Hoe word je dan wel gezonder? Het is goed om te realiseren dat je niet je volledige gezondheid zelf kunt beïnvloeden, je hebt maar een gedeelte zelf in de hand. Dit gedeelte kun je zelf beïnvloeden door gezonder gedrag te vertonen, zoals: een gezond en gevarieerd eetpatroon, niet te roken, te matigen met alcohol, voldoende te bewegen (in een vorm die je leuk vindt) te slapen en ontspanning te nemen. Met tot slot niet te vergeten een goede emotie- en stressregulatie. Daarom kijk ik naar het gehele gedrag waar je zelf niet tevreden over bent en hoe je dit kan veranderen op een manier die bij je past. Dat betekent dus niet dat ik kijk naar je gewicht en BMI, dit zegt echt te weinig over je gezondheid. Oja leuk feitje, ik heb geen weegschaal in mijn praktijk.
Neem ook een kijkje bij de veelgestelde vragen.