Ervaar meer geluk en rust rondom voeding en eetgedrag

De 10 principes van Intuïtief Eten

In deze reeks komen alle principes van intuïtief eten aan bod, maar liefst 10 stuks. Je kunt deze principes als losse punten zien om aan te werken. Voor het optimale resultaat om je relatie met eten en jezelf te herstellen is het van belang om alle principes te doorlopen.


#1 Laat je niet leiden door de dieetcultuur
Ook wel bekend als “Zet de dieetbril af”, is het eerste principe. Om voorgoed afscheid te nemen van de dieetcultuur is het van belang dat je eerst erkent dat deze overal aanwezig is. Waar kom jij de dieetcultuur allemaal tegen? In je boekenkast, die afvalboeken en magazines? Op je social media tijdlijn, die voor en na foto’s? In je kledingkast, die veel te kleine jurk? In je slaapkamer, die weegschaal? De keuken, die maatbakers en keukenweegschaal? Om je pols, die fitbit of stappenteller? Zolang je blijft geloven in de dieetcultuur houd je valse hoop dat je ooit op de lange termijn gaat afvallen van een dieet en is de verleiding groot om weer toe te geven aan een nieuw dieet en je dus weer te laten meeslepen door een nieuwe hype in de dieetwereld. Laat je omgeving niet meer bepalen hoe jij eruit “hoort” te zien (extern). Ga opzoek naar wat je zelf belangrijk vindt en hoe je je voelt (intern). Ga na waarom je bepaalde keuzes maakt, vertoon jij bepaald gedrag omdat andere zeggen dat het goed voor je is (extern) of omdat je het zelf wilt en er blij van wordt (intern)? Durf jij deze reis aan te gaan? 


#2 Omarm eten in plaats er tegen te vechten

Ook wel bekend als “Sluit vriendschap met eten”. Het klinkt misschien een beetje vreemd, eten omarmen? Vriendschap sluiten met eten, hoe doe ik dat? Bevrijd jezelf van die constante weerstand en stop met het jezelf verbieden om koek en snoep te eten. Vaak vertel ik tijdens mijn spreekuur het volgende: als je een kind laat spelen in een ruimte waar een grote rode knop aanwezig is en je zegt dat hij of zij niet aan die knop mag komen en er zeker niet op mag drukken, dan groeit de nieuwsgierigheid en wordt het steeds moeilijker om niet aan de knop te denken. Als je vooraf niets had gezegd over die knop, was dit het kind waarschijnlijk niet eens opgevallen. Iets wat je verbiedt, wordt steeds aantrekkelijker. Dit werkt niet alleen bij kinderen zo, maar dit geldt voor alle leeftijden… Zo werkt het ook met alle eetregels die je jezelf oplegt, iets wat je niet mag nemen van jezelf wordt alleen maar aantrekkelijker. Hierdoor verlies je langzaam de controle. Geef daarom jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Leer om eten niet meer te zien als “ongezond” en “gezond” of “verboden terrein”, maar zie alle producten als neutraal. Één voedingsmiddel vertelt namelijk niet of het “gezond” of “ongezond” is. Als je alleen maar appels zou eten die in jouw ogen “gezond” zijn, word je hier ook niet gezonder van. Een volledig eetpatroon als geheel kan hier wel meer over zeggen. Jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven en jezelf bevrijden van al die eetregels kan heel eng en onwerkelijk voelen, maar als jij gaat luisteren naar waar jouw lichaam behoefte aan heeft in plaats van naar externe regels (waar je je vaak ook niet meer aan kon houden, wat heel begrijpelijk is), zal dit je stap voor stap steeds meer rust geven. Geloof mij maar, als jij die chocolade op elk moment van de dag mag eten wanneer je wilt en je hieraan overgeeft, zal je na een tijdje die chocolade echt niet meer elk moment van jezelf moeten hebben en hoef je ook niet meer de hele verpakking in één keer op te eten. Ga jij de uitdaging aan?


#3 Zeg de stemmen in je hoofd voorgoed vaarwel

Je herkent het vast wel die stemmen in je hoofd die zeggen; “je bent slecht bezig” “het is nu toch al verpest” “dit kan ik echt niet eten dit bevat te veel calorieën” “ik eet zo min mogelijk calorieën nu ben ik echt goed bezig”. Dit wordt ook wel de eetpolitie genoemd, zeg nee tegen deze gedachten, zeg nee tegen deze eetpolitie, zeg nee tegen deze onrealistische overtuigingen, deze gedachten gaan jou niet verder helpen. Zeg de eetpolitie gedag klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, hoe pak je dit aan?
Stap 1: Ga na welke overtuigingen je hebt over eten en je lichaam.
Stap 2: Ga na waar deze overtuigingen vandaan komen, waar zijn deze op gebaseerd?
Stap 3: Deze gedachten komen voort uit de overtuigingen, onderzoek of je deze in der loop der tijd vervormd hebt. Een voorbeeld van zo’n vervormde gedachte, uit het Intuïtief eten werkboek van @intuitiefeten.nu is “Het is niet erg om de koolhydraten in fruit en groente te eten – dat is goed, maar het is slecht om brood of pasta te eten.”
Stap 4: Ga tegen deze gedachten in. Ga na of er wetenschappelijk bewijs is voor je gedachten of zijn het onlogische gedachten van horen zeggen, vervang deze door een logische gedachten. Neem hierbij je ervaringen uit het verleden mee. Om nog even door te gaan op het voorbeeld uit het werkboek. De vraag aan jezelf is dan: “Heb ik ooit nadelige gevolgen ondervonden van het eten van pasta? Hoe voel ik me als ik alleen fruit en groente eet als koolhydraatbron?” De omgebogen gedachten met ervaring uit het verleden is dan: “Als ik alleen fruit en groente eet als koolhydraatbron, heb ik gedurende de dag onvoldoende energie” De reflectie die hierbij hoort is: “Nu ik ook ontbijtgranen en brood eet, kan ik helder nadenken en ben ik overdag veel alerter. Alleen groente en fruit werkte voor mij niet.”
Gedachten ombuigen vraagt tijd en energie en er zijn nog veel meer manieren om dit aan te pakken, als je dit eenmaal onder controle hebt ben je weer een stapje verder in het intuïtief eten proces. Oefenen, oefenen, oefenen. Wees dankbaar, respectvol en positief tegen jezelf. Ik help je hier graag bij, zullen we dit samen verder aanpakken?


#4-5 Luister naar de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam
Helaas word je dat niet geleerd bij een dieet. Je lichaam vertelt je precies hoeveel voeding je nodig hebt. Vaak is dit uit balans doordat je bij een dieet maar een beperkte hoeveelheid kcal mag eten of je alleen mag eten op bepaalde tijdstippen. Je kunt opnieuw leren luisteren naar je lichaam, dat heeft tijd nodig. Echt waar je lichaam is slimmer dan je denkt 😉.
Hieronder een paar tips:
> Eet volledige maaltijden die je lichaam voeden, alleen dan krijgt je lichaam weer het vertrouwen dat het voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en zal de hunkering naar veel eten langzaam afnemen. Een volledige maaltijd bestaat uit alle 3 de macronutriënten; eiwitten, vetten én koolhydraten.
> Luister naar wat je voelt, wat is een hongersignaal voor jou? Een knorrende maag, verminderde concentratie, vermoeidheid?
> Reageer op kleine signalen en wacht niet tot je extreme honger hebt, dat zorgt voor overeten.
>Vol = vol, eet rustig en leg tussendoor je bestek neer, voel ik dat ik voller raak? Stop met eten als je iets voller begint te raken, zo ongeveer bij 70-80% verzadiging, je zult daarna merken dat je na de maaltijd toch tot 100% vol zit, dus aangenaam vol. Dit kan alleen als je met aandacht, zonder al die afleiding en bewust je maaltijd eet.
> Ga opzoek naar jouw grens tussen aangenaam en onaangenaam vol.


#6 Ga opzoek naar voldoening
Voldoening, wat betekent dit voor jou? Waar word je echt blij van? Aandacht geven aan waar jij blij van wordt is iets wat vaak op de laatste plaats staat tijdens het volgen van een dieet. Als ik vraag waarom mensen bepaalde voedselkeuzes maken is vaak het antwoord: “Omdat het gezond is”, als ik dan vraag of ze het ook lekker vinden en of ze er blij van worden is het antwoord meestal nee. Voldoening bevindt zich vaak in het vergeten hoekje. Een gebrek hieraan kan leiden tot een sterke behoefte aan compensatie op een later moment. De volgende vragen kunnen je helpen erachter te komen waar jij voldoening van krijgt
> Wat zou je echt willen eten?
> Welke smaken vindt je lekker?
> Welke geur en textuur spreekt je aan?
> Hoeveel wil je eten en met welk doel?
Door naast honger en verzadiging ook rekening te houden met voldoening ontwikkel je een eetpatroon waar jij tevreden over bent en werk je stap voor stap aan een gezonde relatie met eten. Klaar om opzoek te gaan?


#7 Zorg voor jezelf en je emoties
Waar heeft jouw lichaam echt behoefte aan bij het ervaren van een emotie zoals verdriet, verveling of eenzaamheid? Als je de neiging hebt te gaan eten als je emoties ervaart pak je dan de oorzaak aan of is dit symptoombestrijding?
Emoties horen bij het leven, zowel de positieve als de negatieve. Het zit in onze aard om de behoefte te hebben om negatieve emoties niet te willen ervaren, daarnaast zien we dit ook terug in de opvoeding. Kijk naar vroeger toen je als klein kind moest huilen, werd er toen gezegd huil maar je mag verdrietig zijn of werd er gezegd dat je moest stoppen met huilen? Hoeveel aandacht is er bij jou als kind besteed aan het feit dat emoties er mogen zijn?
Als we emoties onderdrukken door afleiding te zoeken blijven we ze uitstellen en zullen deze terug blijven komen. Als we onze emoties de ruimte leren geven en we ze ondergaan zullen we deze verwerken en voor kortere duur aanwezig zijn.
Ga bij jezelf na wat voor jou emotionele triggers zijn en hoe zich dat uit in jouw eetpatroon? De eerste stap is het herkennen van deze trigger met bijbehorende emoties. Durf jij je emoties de ruimte te geven?
#8 Heb respect voor je lichaam
Respect hebben voor je lichaam betekend niet dat je direct ook van je lichaam “moet” houden. Respect hebben is het accepteren dat je lichaam er is en het herkennen wat het allemaal voor je doet. Je lichaam heeft namelijk vele lichaamsfuncties.
> Welke negatieve gedachten heb jij over je lichaam?
> Zou je deze ook kunnen ombuigen naar een neutrale gedachten?
> Heb jij weleens neutraal naar je lichaam durven kijken?
> Ben jij dankbaar voor je lichaam?
> Heb je ooit beseft hoe mooi het is dat kunt lopen en gaan en staan waar je wilt?


#9 Beweeg op een manier waar jij blij van wordt
Wat is de rede dat je beweegt?
> Is dit een rede van externe aard zoals dat je “moet” afvallen, 10.000 stappen “moet”
halen of een bepaald aantal gewichten “moet” tillen?
> Of is dit een rede van interne aard zoals dat je beweegt om je lekkerder in je lichaam te voelen, meer energie te hebben of meer ontspannen te zijn?
> Wat is het verschil in gevoel hierbij? Wat levert het je op?
Vaak hebben we het gevoel als we meer “moeten” bewegen dat dit dan keihard zweten in de sportschool “moet” zijn, maar wat als dit niet bij je past en je hier helemaal niet gelukkig van wordt?
Kies een vorm van beweging waar jij je goed bij voelt, zowel fysiek als mentaal. Zo kom je weer een stapje dichter bij het leren genieten en zorgen voor jezelf.
Klaar om voor zowel je fysieke als mentale gesteldheid te zorgen?


#10 Eet op een manier waar jij je goed bij voelt en eer je gezondheid
Door de dieetcultuur is ons aangeleerd een voedingsmiddel te beoordelen op gezondheid. Ook wel bekend als zwart-wit denken iets is “goed” of “fout”, iets is “gezond” of “ongezond”.
Een appel behoord tot de fruitsoorten dit zien we als “gezond”, maar al zou je de hele dag alleen maar appels eten, word je hier op de lange termijn zeker niet gezonder van. Het gaat om je hele eetpatroon, perfect eten bestaat namelijk niet!


Neem kleine stapjes, kijk naar het totale plaatje en zorg voor je lichaam. Durf hierbij te luisteren naar de interne signalen van je lichaam zoals honger, verzadiging, voldoening en behoeften zonder restricties.

  • IE 1 Dieetcultuur
  • IE 2 omarm eten
  • IE 3 eetpolitie
  • IE 4-5 Honger Verzadiging
  • IE 6 Voldoening
  • IE 7 zorg voor jezelf en je emoties
  • IE 8 respect voor je lichaam
  • IE 10 Eer gezondheid
E-mailen
Bellen
Info
Instagram